Ovjes automobila dio je koji omogućava kretanje u željenom smjeru, odnosno dio kojim se kotači spajaju s ostatkom vozila. On je dio kojim se vozilo spaja s kotačima te osigurava vožnju u željenom smjeru.

Da je cesta savršeno ravna, bez nepravilnosti, ovjes ne bi bio potreban, međutim, naše ceste su daleko od toga. Čak i novo napravljene ceste imaju nesavršenosti koje su u interakciji sa kotačima vozila.

Ovjes preuzima uzdužne i poprečne sile koje djeluju na kotače, pretvarajući kompletnu potencijalnu energiju (težina i opterećenje) i dio kinetičke energije vozila u energiju vlastite elastične deformacije. Ovjes prigušuje preuzeta dinamička opterećenja, smanjuje vibracije karoserije te osigurava točno vođenje kotača, uz minimalne izmjene energije. Dakle, radi se o veoma važnom dijelu na vozilu, mnogi ga smatraju najvažnijim dijelom automobila, odmah uz bok kočnicama jer je veoma važan za sigurnost.

Osnovni dijelovi ovjesa su: vilice, oscilirajuća ramena, krajnici, spone volana, kugle, stabilizatori te selen blokovi. Trajnost ovjesa ovisi o načinu vožnje, voznoj podlozi te gumama. Istrošenost nekog dijela ovjesa prepoznat ćete po zvuku tupog lupanja.

Dijelovi ovjesa u ponudi:

– Vilice
– Amortizeri
– Spone stabilizatora (tzv. balans štange)
– Spone volana
– Krajnici
– Letve volana
– Nosači amortizera
– Ležajevi amortizera
– Odbojne gume
– Seleni
– Gumice spone stabilizatora (tzv. balans štange)
– Kugle
– Ramena

VILICE

Ovjes najčešće dijelimo na prednji i stražnji, no prednji izdržava najveća opterećenja jer je ondje smješten motor te su ondje i najveće vibracije, a zadnji dio ovjesa zapravo samo slijedi putanju prednjega. Jedan od dijelova ovjesa su i vilice. Na vilice s donje strane su učvršćeni rukavci Ona na sebi ima ugrađen i kuglasti zglob koji omogućuje i vilici, i amortizeru, i rukavcu, a samim time i cijelom kotaču hod gore dolje te zakretanje volanom lijevo i desno. Vilica je pričvršćena za karoseriju pomoću dijelova koji su napravljeni od gume koji se popularno nazivaju selenima, a uloga im je utišavanje utjecaja s ceste na kabinu, kako bi nam vožnja bila što ugodnija.

AMORTIZERI

Amortizeri su ublaživači udara, odnosno glavni im je zadatak da ublaže vibracije i udare koji se preko kotača prenose na ostale dijelove vozila, prije svega na karoseriju. Ako su amortizeri dobri, onda vozilo dobro leži na cesti te je vožnja udobna. Međutim, ako su amortizeri kao ublaživači udara neispravni, prilikom svake neravnine na cesti dolazi do jačih i dugotrajnijih vibracija na vozilu, ljuljanja vozila, zanošenja, poskakivanja, ali i pojave ulja te neravnomjernog trošenja guma. Ako je ovaj dio neispravan, smanjuje se sigurnost vožnje jer i svako manje zanošenje u zavoju ili u sličnim situacijama može postati – kobno. Budući ovaj dio nije pretjerano skup, nema razloga za riskiranje sigurnosti.

Ovjes vozila sastoji se od 3 glavna dijela: amortizera, opruge i gume. Sve tri komponente moraju biti ispravne da bi se osiguralo dobro prianjanje gume s cestom.

Glavna funkcija amortizera je upravo održavanje stalnog kontakta gume s podlogom što kontrolira svojim gibanjem i glavni je čimbenik glatke vožnje, ali i ono što je još važnije i same sigurnosti. I sa najboljim kočnicama i gumama, ali s neispravnim amortizerima upravljanje a time i sigurnost su kompromitirani upravo zbog nemogućnosti stalnog kontakta kotača s cestom.

Kad bi se ovjes sastojao samo od opruga i guma, dakle bez amortizera, vozilo bi apsorbiralo izbočine na cesti, ali zbog neprigušivanja vozilo bi se nastavilo ljuljati i vrlo je lako moguće da bi se izgubio kontakt s podlogom. Zajedno s amortizerima, ovjes apsorbira izbočine, ali i sprečava vozilo od ljuljanja i poskakivanja i time vraća kontrolu.

Amortizeri i opruge izloženi su kiši, prašini i soli što može uzrokovati koroziju i oštećenja i time prouzročiti slabljenje performansi. Upravo zbog toga potrebno je prekontrolirati ovjes svakih 20-30.000 km. S obzirom da se slabljenje odvija polagano i stoga neprimjetno, osim u slučajevima lomova, vozači se prilagođavaju novonastaloj situaciji.

No ipak postoje 8 znakova istrošenih amortizera:

 1. vizualno pregledati amortizere – potrgani nosači, oštećeno tijelo amortizera ili klipa, curenje ulja
 2. prilikom kočenja nos auta ‘zaroni’ – prednje kočnice i amortizeri su opterećeni, a stražnji kotači gotovo da i ne koče jer se smanjuje kontakt s cestom
 3. prilikom ubrzanja prednji kraj se diže, a stražnji spušta – slabi kontakt prednjih guma s podlogom te se gubi upravljivost i kontrola vozila, a dolazi i do proklizavanja ukoliko se radi o pogonskim kotačima
 4. ‘hrapavost’ vožnje – nakon početnog dodira s neravninom dolazi do isprekidane reakcije popraćene bukom i trešnjom
 5. dolazi do naginjanja vozila koje je potrebno korigirati. Čak je moguće da je potrebno korigirati i putanju zbog zanošenja vozila u zavoju.
 6. kotač ulazi preduboko pod šasiju, javlja se buka i smanjenje trakcije
 7. nepravilno i ubrzano trošenje guma
 8. gume gube kontakt s podlogom prilikom kočenja, skretanja ili ubrzanja

Prilikom kočenja s neispravnim amortizerima pri brzini od 80km/h put kočenja se produljuje za 2-3 metra. Put kočenja još je duži kod vozila opremljenim ABS-om i neispravnim amortizerima jer prilikom kočenja dolazi do smanjenja trakcije što uzrokuje blokiranje kotača. ABS tada smanjuje silu kočenja koja je opet nedovoljna kad se trakcija poveća prilikom vraćanja gume na podlogu. Iako se sve to događa vrlo brzo ipak se put kočenja još produžava. Tih nekoliko metara može napraviti razliku između sigurnog zaustavljanja i nesreće.

KRAJNICI

Ovjes treba držati karoseriju na određenoj visini od tla te omogućiti njenu oscilaciju kako bi se povećao komfor vožnje i smanjilo djelovanje sila. Jedan od dijelova ovjesa su i krajnici. Na njih treba obratiti posebnu pozornost prilikom svake kontrole vozila jer ako između spona i krajnika ima zračnosti, odnosno, kako će vam to pravi automehaničar objasniti, lufta, znak je da sistem nije dobar i da se krajnici moraju zamijeniti. Ukoliko se čuje neugodno pucketanje i lupanje u vozilu tijekom vožnje, ovo bi mogao biti znak da su krajnici već istrošeni i pri kraju te ih je potrebno čim prije zamijeniti zbog vlastite sigurnosti.

SELENI

Seleni su dio ovjesa, a iako se kod nas uvriježio naziv selen blokovi, zapravo bi pravilan izraz bio ‘silent blocks’ ili ‘blokovi za tišinu’ jer im je osnovna funkcija smanjenje utjecaja s ceste, dakle prije svega vibracija i udaraca, na karoseriju, odnosno kako bi nam vožnja bila što ugodnija i ljepša. Seleni su napravljeni od komada gume, Poliuretana (Powerflex ili Strongflex su proizvođači koje Vam možemo ponuditi za pojačane selene i nosače motora napravljene od Poliuretana) ili ostalih materijala koji odlično ublažavaju vibracije, a nalaze se na mjestu spajanja dijelova ovjesa, prije svega vilica, i karoserije.

Seleni se koriste u vilicama, kod stabilizatora, kugli, amortizera te drugih komponenti ovjesa pa čak i nosača motora/prijenosa.

Troše se i pucaju radi starosti, vrućine, izloženosti soli i ostalim tekućinama sa ceste te čestim stresom koje prouzrokuje gibanje i opterećenje samog vozila. Njihovo trošenje utječe na ostale dijelove povezane njima te mogu dozvoliti kontakt metal na metal.

Kada se seleni počnu trošiti, dolazi do zračnosti (tzv. lufta) što u većoj ili manjoj mjeri prouzrokuje labav prednji kraj vozila, zvukove lupanja ili zveckanja na neravnoj cesti te prilikom skretanja ili naglog kočenja. Također, jedan od simptoma može biti slaba upravljivost i loša povratna informacija na volanu pa i povećana/neravnomjerna potrošnja guma.

Ono što bi inače zvučalo ili imalo osjećaj kao potrošeni amortizeri, kugle ili neki drugi problem ovjesa – ne mora biti kvar ili potrošenost samog dijela ovjesa već samog selena na koji se veže. Temeljitim pregledom bi se trebalo uočiti koji dio nije ispravan. Npr. stabilizator koji ima “luft” će prouzročiti povećano naginjanje vozila u zavojima, pa čak možda i zvukove u donjem postroju, ali ako sam stabilizator nije puknuo (jako rijetki slučajevi), možda treba samo zamijeniti gumice stabilizatora ili spone stabilizatora ili selene.  Slična stvar je i sa selenima vilica koji se daju zamijeniti umjesto da se mijenja kompletna vilica. Ponekad mehaničar može preporučiti izmjenu kompletnog dijela skupa sa selenima (ponekad seleni dolaze uprešani u aluminijska kućišta) jer bi uklanjanje selena iz takvog dijela bilo dugotrajan i skupocjen proces. Međutim, u 90% slučajeva je dovoljna samo izmjena selena koja ujedno znači i značajne uštede novaca vlasniku vozila umjesto zamjene kompletnog dijela (najčešće vilica). Također je preporuka zamjene selena na vozilima koji nisu voženi duže vrijeme.

KUGLE

Kugle na vozilima još se nazivaju i kuglastim zglobovima ili jabučicama, a radi se o dijelu ovjesa koji se nalazi tik do vilice i amortizera te je važan za održavanje hoda automobila gore – dolje, ali i za zakretanje volana lijevo – desno. Naime, vilica na svom donjem dijelu, odnosno na mjestu na kojem se spaja s rukavcem, ima ugrađenu ovu kuglu koja omogućava hod amortizera i svih susjednih dijelova u smjeru gore – dolje, ali istovremeno omogućava i neometano okretanje volana lijevo – desno. Svaki kotač ima svoju kuglu, dakle postoje prednje i stražnje, a bitno je da se uvijek moraju mijenjati u paru. Kugle mnogi smatraju najvažnijim dijelom na ovjesu i bitno je da budu ispravne.

STABILIZATOR

Stabilizator (tzv. balans štanga) je dio ovjesa i dodatno utječe na stabilnost vozila. Zapravo se radi o metalnoj poluzi (štangi) koja spaja lijevu i desnu stranu ovjesa. Kada se ovjes na jednom kotaču giba gore-dolje, stabilizator prebacuje kretnje na drugi kotač kako bi ujednačio sile i smanjio naginjanje vozila. To dolazi do izražaja posebice prilikom prolaska kroz zavoje gdje stabilizator sprječava ili smanjuje podizanje unutarnjeg kotača kako ne bi došlo do prevrtanja vozila.

Zamislite samo situaciju gdje ulazite u oštar zavoj – ako ste u vozilu, osjećate kako Vas naginje “van” zavoja – ista stvar se događa svim dijelovima Vašeg vozila. Tako se dio vozila koji je na “vanjskom” dijelu zavoja stišće prema podlozi, a dio vozila na “unutarnjem” dijelu zavoja se podiže. Odnosno, ako skrenete jako naglo ili uđete u zavoj sa prevelikom brzinom, gume na “unutarnjem” dijelu zavoja se podižu sa ceste i auto kreće u prevrtanje. Zato je stabilizator (eng. anti-roll bar) od kritične važnosti i za samu sigurnost u prometu.

SPONE STABILIZATORA

Spone stabilizatora (tzv. spone balans štange) su veza između amortizera i samog stabilizatora i jako utječu na udobnost vožnje. Upravo su one jedna od prvih komponenata koja stradava na našim cestama. Može se prepoznati po tupom udarcu prilikom prelaska preko neravnina (najčešće rupa ili ležećih policajaca).

Stabilizator je povezan sa šasijom preko gumica stabilizatora koje se najčešće nalaza na sredini vozila (ili rjeđe na vilicama) dok se krajevi stabilizatora vežu preko spona stabilizatora sa amortizerima ili vilicama. Dio koji spaja kraj stabilizatora sa komponentom ovjesa (bio to amortizer ili vilica) zove se spona stabilizatora. U većini slučajeva spona stabilizatora ima po jednu kuglu (u rjeđim slučajevima su samo gumice) na svakom kraju.

Tijekom vremena, upravo te kugle (ili gumice) na krajevima spone stabilizatora se potroše. Prvi znakovi potrošenosti su lupanje kod sporog prelaska preko rupa ili izbočina na cesti. Potrošena ili neispravna spona stabilizatora proizvodi zvukove lupanja kada se gura prema gore ili dolje dok u ekstremnim slučajevima može doći čak do puknuća spone. To će prouzročiti značajno naginjanje vozila u zavojima te lošu stabilnost.

Često se stranke pitaju da li je potrebno zamijeniti obje spone stabilizatora ako je samo jedna loša? Odgovor je da nije potrebno, međutim, preporuča se zamjena obje spone jer se troše gotovo podjednako (u pravilu, na našim cestama, desna strana ovjesa je uvijek nešto lošija od lijeve jer izbjegavamo rupe i ležeće policajce na vozačkoj strani tako da sa suvozačkom stranom prelazimo preko njih) te u pravilu kada se zamijeni samo jedna spona, druga zahtjeva promjenu nakon kratkog vremena.

Da li je potrebna zamjena spone stabilizatora prilikom zamjene amortizera ili vilica? Ne, ali često kod starijih vozila stare spone stabilizatora znaju se zapeći pa ih je teško skinuti bez da ih se ošteti. Zbog toga se često spone stabilizatora mijenjaju prilikom zamjene drugih komponenta ovjesa na koje se spajaju.

GUMICE STABILIZATORA

Gumice stabilizatora (tzv. gumice balans štange)su vjerojatno jedna on najpodcjenjenijih, a bitnih mehaničkih komponenta skrivenih ispod vozila su gumice stabilizatora. Smještene na samom stabilizatoru u svrhu smanjenja zvukova, udaraca i vibracija prouzrokovanih izbočinama i rupama na cesti također doprinose sprječavanju prevrtanja prilikom prolaska zavoja.

Kada su pravilno podmazane i održavane, gumice stabilizatora mogu osigurati optimalnu vozljivost godinama. Međutim, kada se krenu trošiti, znakovi upozorenja mogu biti od suptilnih zvukova pa sve do značajnih problema sa upravljanjem i vozljivošću.

Neki od simptoma potrošenih gumica stabilizatora:

 1. Slaba upravljivost vozila – s obzirom da vjerojatno svakodnevno koristite Vaše vozilo, vjerojatno znate kako se ponaša u svakodnevnom prometu i situacijama. Najjednostavniji način za dijagnosticiranje potencijalnog problema sa gumicama stabilizatora je testiranje upravljivosti vozila – ako se vozilo u zavoju te prilikom brzih i naglih promjena smjera ponaša tromo ili sporo na volanu, a posebice ako više nije toliko stabilan, znači da se gumice stabilizatora trebaju zamijeniti.

Valja zapamtiti da kada se gumice stabilizatora krenu trošiti, potroše se u relativno kratkom roku.

 1. Lupanje ispod vozila – stabilizator je smješten direktno ispod vozila. Kada se gumice stabilizatora potroše ili potrgaju, sam stabilizator će postati nestabilan i prouzročiti lupanje ili kloparanje u vožnji. Zvuk će se postupno pojačavati prilikom skretanja ili vožnje po neravnoj ili oštećenoj cesti.
 2. Cvilež ispod vozila – za razliku od lupanja ili kloparanja ispod vozila, cvilež je potencijalni znak početka trošenja gumica stabilizatora. Taj zvuk dolazi do izražaja prilikom prelaska preko neravnina, kod agresivnije vožnje po zavojima ili pak kod penjanja na nogostupe. Uobičajeno nastaje kada gumice stabilizatora nisu dovoljno podmazane pa dolazi do direktnog kontakta metala na metal.

Ako se dovoljno rano ustanovi, mehaničar može počistiti i podmazati gumice stabilizatora i tako produžiti njihov vijek. Međutim, s obzirom na cijenu standardnih gumica stabilizatora, isplativija je njihova zamjena dok kod onih pojačanih/trkaćih poput Powerflex i Strongflex gumica stabilizatora to ipak nije slučaj.

LEŽAJEVI I NOSAČI AMORTIZERA

Kako im i samo ime kaže, ležajevi amortizera dio su koji se nalazi odmah uz amortizer, a cilj je dodatno ublažiti utjecaj sila na vozilo te povećati sigurnost i udobnost vožnje.

Oni djeluju kao ublaživači udarca (slično kao i amortizeri) i kao strukturalna potpora samom ovjesu vozila. To znači da nosači amortizera imaju veću ulogu od samih amortizera s obzirom na činjenicu da amortizeri nisu strukturalna potpora kompletnom ovjesu – oni samo kontroliraju brzinu pri kojoj se događa transfer težine, a ne samu težinu vozila.

Ležajevi amortizera su zapravo na prvom udaru tih sila i često se događa da se istroše prije od samih amortizera. Ležajevi amortizera su istrošeni ako se vozilom teže upravlja, vožnja je neudobna, gume se troše više nego inače, a vibracije se osjete i u putničkom dijelu vozila. Svaki kotač ima svoj ležaj amortizera, jednako kao i sam amortizer te ih je najbolje mijenjati u paru, dakle oba prednja ili oba stražnja ili, pak sva četiri.

Istrošeni amortizeri, nosači i ležajevi amortizera mogu dovesti do nekontrolirane preraspodijele mase vozila u svim smjerovima što smanjuje sposobnost gumama da održavaju maksimalno prianjanje uz podlogu, a također produljuju zaustavni put vozila.

Upravo zato što amortizeri, nosači i ležajevi amortizera značajno utječu na upravljivost vozila, smatraju se kritičnim čimbenicima sigurnosti u prometu.

U mogućnosti smo Vam ponuditi dijelove renomiranih proizvođača dijelova ovjesa kao što su:

LEMFÖRDER – Znate li da u jednom novom automobilu, prema istraživanjima, može biti ugrađeno čak i do 70 različitih dijelova ovjesa i upravljanja?

Lemförder pruža maksimalno visok učinak komfora vožnja a da su pritom predviđene i proračunate sve situacije koje mogu nastati prilikom vožnje. Lemförder dijelovi ovjesa su: kugle vilica i oscilirajućih ramena, uporne spone, selen blokovi, štangice stabilizatora, vilice, oscilirajuća ramena.

Budući da je kod Lemfördera isključivo i bez iznimke riječ o vrhunskoj modernoj tehnologiji, težnja je da kod modernih automobila mora biti zadovoljena karakteristika niskog stupnja buke, a da istodobno ne trpi sigurnost i udobnost. Lemförder rezervni dijelovi proizvedeni i isporučeni u tržište rezervnih dijelova su istovrsni originalima izrađeni od najkvalitetnijih materijala i komponenata.

TRW –  (Thompson Ramo-Wooldridge) je osnovan 1958. i postao svjetski lider u premium segmentu proizvoda aktivne sigurnosti automobila, ovjesa, kočnica kao i samog razvoja istih grupacija.

TRW vilice, oscilirajuća ramena ovjesa, spone, selen blokovi ramena, krajnici spona, kugle, štangice stabilizatora i ostali dijelovi ovjesa dolaze iz istih proizvodnih traka tvornica koje isporučuju u prvoj ugradnji ili direktno za proizvođače vozila u tržište originalnih rezervnih dijelova.

MEYLE & MEYLE HD – zaštitni su znakovi poduzeća Wulf Gaertner Autoparts AG. Sa više od 55 godina iskustva u razvoju i proizvodnji visokokvalitetnih rezervnih dijelova, ovo poduzeće je postalo iznimno pouzdan partner u prodaji tzv. aftermarket dijelova. MEYLE stručnjaci – inženjeri i auto tehničari – blisko surađuju u tehničkom timu. Zajedno analiziraju originalne dijelove, otkrivaju slabe točke i ciljano dalje razvijaju dijelove. Kroz kontinuiranu razmjenu informacija i iskustava sa specijaliziranim radionicama i renomiranim istraživačkim institutima, uvijek raspolažu najnovijim tehnologijama i saznanjima. Posebice analiziraju dijelove koji se često kvare ili troše čak i unutar garantnog roka proizvođača vozila. Zajedno sa stručnjacima u vlastitim istraživačkim centrima i zajedno sa partnerima (TÜV & DEKRA). MEYLE tim razvija poboljšane MEYLE-HD dijelove (HD – Heavy Duty) čije tehničke karakteristike nadmašuju originalne dijelove po pitanju dugotrajnosti i pouzdanosti. Zahvaljujući tome MEYLE-HD dijelovi imaju četverogodišnje jamstvo. Trenutno se u MEYLE-HD programu nalazi više od 1000 različitih pozicija.

SACHS – ZF Sachs AG je više od sedam desetljeća svjetski sistemski partner međunarodne automobilske industrije za tehniku podvozja i pogonskih sklopova. Najmodernijim metodama, u uskoj suradnji s proizvođačima vozila razvijaju inovativne koncepte koji se uspješno nose s rastućim zahtjevima tržišta. U razvojnom centru na visokotehnološkim radnim mjestima radi preko 700 tehničara i inženjera na područjima istraživanja i razvoja. Prije serijske ugradnje se na 150 ispitnih mjesta pod najtežim uvjetima u vidu simulacija testiraju funkcionalnost i dugotrajni rad komponenta. Sachs amortizeri, nosači i ležajevi amortizera, gumice stabilizatora se nalaze u prvoj ugradnji ili se direktno isporučuju za proizvođače vozila u tržište originalnih rezervnih dijelova.

KAYABA – najveći svjetski dobavljač amortizera proizvođačima vozila. U svakom četvrtom vozilu koje izlazi s proizvodnih traka širom svijeta, ugrađeni su Kayaba amortizeri kao standardni, originalni dio. Godine iskustva pomogle su Kayaba-i da postane lider ne samo u proizvodnji amortizera već i integriranog kontrolnog sistema automobila, proizvodnje i razvoja ovjesa.

Kayaba amortizeri namijenjeni prodaji na tržištu zamjenskih dijelova izrađeni su u istim tvornicama i istom tehnologijom kojom se izrađuju i originalni amortizeri. Da bi se kod starih vozila, gdje su i drugi dijelovi već potrošeni, približili što bliže performansama kakve je vozilo imalo kad je bilo novo, ventili su posebno podešeni baš prema tim novim uvjetima. To znači da je proizvod namijenjen tržištu zamjenskih dijelova najmanje isti, a u mnogim slučajevima čak i bolji od originalnih amortizera.

Svim svojim kupcima Kayaba pruža superiornu kvalitetu, a to je posebno naglašeno i Kayabinim sloganom ‘Our Precision, Your Advantage’.

BILSTEIN – Diljem svijeta Bilstein je sinonim za moderne i kvalitetne amortizere za najrazličitije vrste vozila. Radi se o njemačkoj kompaniji punog imena ThyssenKrupp Bilstein, a proizvodne pogone ima u Europi, Sjedinjenim Američkim Državama i Kini.  Osim proizvodnjom amortizera, tvrtka mnogo ulaže u trkaće sportove te u proizvode za tuning vozila. Začeci tvrtke nastali su još 1873. godine, osnovao ju je August Bilstein te je odmah imala oko 60 zaposlenika koji su radili na proizvodnji dijelova za vozila. Od 1928. godine bave se serijskom proizvodnjom amortizera, a od šezdesetih godina prošlog stoljeća ulaze u svijet trkaćih automobila i to je u tvrtki sve do današnjih dana ostala velika strast.

Danas tvrtka zapošljava preko dvije tisuće ljudi diljem svijeta i također se bave i proizvodnjom originalnih amortizera, kao i zamjenskih.  Prilikom proizvodnje poštuju najrazličitije certifikate koji jamče kvalitetu finalnih proizvoda. Ističu kako im je glavni cilj napraviti dobar balans između sigurnosti i udobnosti vožnje i u tome su veoma uspješni. U ponudi imamo najrazličitije sisteme amortizera, primjerice s jednom ili dvije cijevi te one koji se daju podešavati (tzv. gewinde).

KW – je godinama sinonim za premium proizvode u tuning sekcijama. KW nudi svojim kupcima najveći program amortizera diljem svijeta. Širini asortimana – od opruga preko sportskih amortizera pa sve do trkaćih podesivih amortizera u tri različite varijante – nema konkurencije na tržištu.

Osnovana 1995. imala je tek tri zaposlenika da bi danas zapošljavala preko 200 zaposlenika diljem svijeta na pet različitih lokacija. Trkaći program ovjesa KW competition se uspješno rabi u nizu prvenstava od strane trkaćih timova diljem svijeta.

EIBACH – osnovano u Njemačkoj 1951. od strane Heinrich Eibacha, poduzeće je i dalje u vlasništvu obitelji Eibach. Eibach ima proizvodne pogone u Europi, Sjevernoj Americi i Aziji te istraživanje i razvoj u Australiji, Engleskoj i Južnoj Africi. Uživa reputaciju diljem svijeta kao vodeći proizvođač sportskih i trkaćih opruga i setova podesivih amortizera (tzv. gewindi).

H&R – Sa više od 1300 različitih setova sportskih opruga, H&R ponuda je jedna od najjačih i najopširnijih opcija za individualizaciju Vašeg auta. Svi H&R proizvodi su 100% proizvedeni u Njemačkoj i zadovoljavaju rigidne sigurnosne standarde Njemačkog TÜV-a. H&R opruge se mogu kombinirati sa skoro svakom vrstom originalnih i sportskih amortizera, što znači da i Vi možete iskusiti kvalitetniju sportsku vožnju za pristupačnu cijenu. U ponudi također imamo i setove stabilizatora (tzv. anti-roll bar kit), setove podesivih amortizera (tzv. gewindi) i distance.

POWERFLEX –  EPTG Ltd (European Polyurethane Technologies Group) je osnovana 1996. kako bi iskoristila značajne napretke u razvoju Poliuretana unatrag nekoliko godina. S obzirom da se poduzeće nalazi u vrhunskoj tvornici, to mu omogućuje da sve proizvodi unutar vlastita četiri zida i sa najmodernojom opremom kako bi svaki dio bio jednake i konzistentne kvalitete. 2014. godine Powerflex je dobio ISO 9001 certifikat kao potvrdu njihove kvalitete. Svi ti faktori čine Powerflex najprodavanijim selenima visokih performansi u Europi. Kao njihov ovlašteni distributer, slobodni smo Vam ponuditi kompletan Powerflex asortiman u koji spadaju seleni, nosači amortizera, gumice stabilizatora i dr.

STRONGFLEX – preko 10 godina u proizvodnji dijelova ovjesa za putnička i komercijalna vozila. Svi Strongflex proizvodi napravljeni su od Poliuretana što im osigurava veću pouzdanost te dugotrajnost od klasičnih dijelova napravljenih od gume. Trenutačno nude dvije vrste materijala: NORMAL – tvrdoće 80ShA (crvene boje), slično OEM (Original Equipment Manufacturer) specifikacijama samo dugotrajnije, te SPORT – tvrdoće 90ShA (žute boje) koji se preporuča za trkaća i dorađena/tjunirana vozila pošto čini ovjes znatno čvršćim.

Za pružanje boljeg korisničkog iskustva i ispravan prikaz sadržaja, ova stranica koristi kolačiće.