Gume – trajnost i skladištenje

Iako se pitanje skladištenja guma ponavlja svake godine ono ne gubi na važnosti i aktualnosti jer nakon ljetnih, u proljeće treba biti spreman adekvatan prostor za zimske gume. Toliko su vrijedne da se minimalan trud isplati.

Svaki puta kad poželite donijeti odluku vezanu uz kupnju, korištenje i čuvanje guma samo se sjetite da je to posljednja barijera i najvažnija spona između automobila i podloge. Tek tad računajte koliko se s gumama isplati štedjeti ili neodgovorno ponašati, a to vrijedi i za period skladištenja guma. Gume na automobilu provedu jednaki vremenski period kao i u skladištu. Iako tako ne izgleda guma je iznimno kompleksan proizvod jer se u prosječnom pneumatiku nalazi više od 200 različitih materijala. Naravno, nisu svi prisutni u istoj količini, no po svim dijelovima gume. Smjesa gazne površine je daleko najkompliciranija. Upravo performanse ovise i o toj specifičnoj kombinaciji materijala jer je guma uslijed rotacije opterećena masom čak 80 puta većom od vlastite, a temperatura im se kreće od -50 do 80 °C. Guma udara u oštre predmete i trpi najrazličitija naprezanja, a mora biti udobna, tiha i lagana. Zbog svega toga najmanje što možete učiniti jest pravilno ih skladištiti, bez obzira govorimo li o ljetnim gumama ili zimskima koje ćete već na proljeće odnijeti do vulkanizira ili do vlastitog skladišnog prostora (garaža, šupa, podrum,…). U tom slučaju, obratite pažnju na nekoliko parametara i guma će vam se odužiti.

Ako se gume nalaze na naplacima

Uvijek je dobro svaki set guma čuvati na vlastitim felgama ili naplatcima, a u konačnici takvo što ispada čak isplativije od redovitog plaćanja montaže i demontaže koja je sve skuplja. I zato, u slučaju skladištenja seta naplatak+guma smanjite tlak prije odlaganja, ali ih nemojte potpuno ispustiti. Gume na felgama nemojte pospremati u uspravnom položaju već ih objesite na nosače. U slučaju da to nije opcija gume s naplatcima položite vodoravno jednu na drugu kako bi smanjili sva naprezanja pneumatika. Ipak, postav guma ne bi trebao biti viši od 1,5 metara, a jednom mjesečno ih i rotirajte.

Ako su gume skinute s naplataka

Najčešće gume viđamo naslonjene na zid (da ne padnu) ili nasumično odložene u dodiru s drugim stvarima po garaži. Izbjegavajte to. Pohranite ih tako da ih postavite paralelno u uspravnom položaju ostavljajući između njih nešto prostora. I u ovom slučaju ih je poželjno lagano rotirati jednom mjesečno kako se ne bi pojavile deformacije.

Tijekom izmjene ljetnih i zimskih guma svakako je poželjno označiti poziciju na kojoj su se nalazile na automobilu. Prije odlaganja guma očistite ih od svih nečistoća, uklonite kamenčiće i slične predmete, pa ih postavite na suho, mračno i hladno mjesto. Gume se oštećuju u kontaktu s uljima, mazivima, smeta im UV-zračenje, pa čak i skladištenje u blizini električnih sustava (elektromotor, fluorescentna lampa, generator…) jer svi oni proizvode ozon, koji pak generira sušenje i pucanje guma. U konačnici, ako sve faktore koji troše i oštećuju gumu svedete na minimum, ona može biti upotrebljiva i sigurna do desetak godina.

Za pružanje boljeg korisničkog iskustva i ispravan prikaz sadržaja, ova stranica koristi kolačiće.